Välkommen på Sjöfågel/Jakt & Hundträning

Sjöfågeljakt

Gålö jakt och kursgård bjuder in till sjöfågeljakt. Syftet är att ge framförallt marklösa och nya jägare möjlighet att pröva på och utöva denna jaktform. Jakterna är mycket uppskattade på grund av, dels den vackra naturupplevelsen, och dels den ofta spännande jakterfarenheten. Upplevelsen är oftast stor bara man får några goda skottchanser. Det är vilda änder vi framförallt jagar på, vilket innebär att, som vid all sådan jakt, så är det mycket upp till fru Fortuna hur jakten utfaller.

Sjöfågeljakter har under de senaste åren bedrivits på Gålö en gång i veckan under tiden 21:a augusti till i andra halvan av oktober. Jakterna är populära och många av jägarna jagar sjöfågel för första gången hos oss. Flera kommer igen under säsongen och flera år från år, vilket tyder på att de uppskattar den verksamhet vi erbjuder både vad det gäller den jaktliga och den naturmässiga upplevelsen. Att få se sjöfågel flyga och få möjlighet att skjuta på dessa är en stor upplevelse


För att förbättra möjligheterna till skottchanser matar vi in änderna på för närvarande fyra olika ställen på Gålö. Vi har även under de senaste åren försökt med utsättning av ällingar, dvs ca tre veckor gamla andungar på ett av våra vatten. I år planeras att sätta ut ällingar för att fågeltillgången blir bättre för våra jägare.

Jakterna går till på följande sätt: Vi samlas på Gålös jaktgård Edholmen, går igenom vad som gäller beträffande säkerhet och utrustning med mera. Vi pratar även om hur man bör uppträda och när man skall skjuta och lite om hur.

Därefter förflyttar vi oss till den för dagen aktuella jaktplatsen och var och en får ett pass anvisat. Sedan är det bara att invänta änderna och hoppas att de kommer inom skotthåll.


Sjöfågeljakterna bedrivs under sen eftermiddag och fram tills det blir mörkt.

Vi skjuter på inflygande änder och ibland änder som vi stöter upp. Framåt skymningen kommer ofta kvällssträcken, det vill säga fåglar som kommer inflygande för nattvilan och fler skottchanser uppstår. När det blivit för mörkt för att man kan skjuta längre bryter vi jakten och återsamlas vid bilarna och pratar om hur jakten varit.

 

Samordnare för Sjöfågel

Conny Ullmann

072-723 50 59